Tips

Antrekksinspirasjon, Barnestrikk, Guttestrikk, Gratisoppskrift, Tips

Guttegarderoben

I dag har det vært full gjennomgang av bollas klesskap, alle størrelser er dobbeltsjekket, single sokker er kastet og skjorter jeg ikke husker sist ble brukt forberedes på utflytting. I samme slengen pleier jeg å leke med klærne og sette sammen antrekk, når jeg først har alt oppe og fremme på en gang, sånn for litt ny inspirasjon til hvordan de kan brukes og for å lete etter “hull” - hva trengs?

Bolla er 4 år men stor for alderen, bruker nå 5-6 år, 110/116, så vi sluttet med de mest babyaktige plaggene allerede rundt to år. Men seler, shorts, strømpebukser, kinakrager og fine knapper lager en veldig fin garderobe allikevel synes jeg.

Jo - og selvfølgelig er ingenting her forbeholdt gutter, og det meste skal tulla skal arve etter storebror. Men det er altfor lite inspirasjon som passer like godt på begge kjønn, og enda mindre som faktisk er inspirerende for oss guttemammaer.

Jeg legger linker til alle strikkeoppskriftene nederst i innlegget, hvis du lurer på garn/fargekoder så bare spør.

Tullebollebukse

Tullebollebukse og Skogbuff, samt selvfølgelig de råfine bremluene. Genseren er ny, og jeg liker veldig godt hvordan den rødburgunder høstfargen passer inn med mange av favorittene i klesskapet. Sånne litt støvete toner som buksa og genseren blir alltid bra sammen!

Liten enkel shorts

Dette er et veldig typisk selskapsantrekk hos oss. Shorts, strømpebukse (jeg ga opp knestrømper for lenge siden på denne hoppefrosken her) og skjorte med kinakrage. Veldig enkelt og greit, og ikke altfor varmt. Skjorten har blågrå striper, så jeg valgte kalde strømpebukser og rustfarget lett liten shorts for litt kontrast.

bestefarsvest

Veldig ofte er gutteplagg veldig mørke, sikkert fordi det er praktisk. Men det er så fint med litt hvitt og pasteller til gutta også!! En enkel genser under vesten (og vesten kan skjule gamle selskapssynder på en hvit genser) med strømpebukse og en linshorts til, så er det lekevennlig og staselig. Perfekt til formiddagsselskap og bursdager.
Bestefarsvest

DSC_0556.jpg

Cafèdate med mamma. Definitivt! Elsker høstfargene sammen, og meleringen i ullgenseren skjuler kakaoflekker.
Felixgenser, Liten enkel shorts, skogbuff og ribbestrikka lue.

Fridatights

Finstas i barnehagen er liksom likegreit å gjøre lekevennlig. En shorts i litt knallere farger, fine strømpiser og en enkel genser.
Dette skulle bli en Fridatights, nå er det en Fridashorts.

DSC_0570.jpg

Dette er sånn jeg elsker guttepentøy. Veldig tradisjonelt med grått, hvitt og rødt, og litt grov ull. Dette er veldig julaften og 17.mai for meg. Dessuten er det å ha noen nøytrale grå strikkeplagg helt gull verdt hvis man syns det er litt gøy å sette sammen antrekk til barna.
Liten enkel shorts, Strikkezillas strikkesokker med ekstra langt skaft og bremlue (jakken er strikket på frihånd)

mønstershorts

Kanskje en dag til våren? Her har shortsen farge fra både halsen og genseren, så tilsammen blir det veldig harmonisk selv om shortsen i seg selv er ganske heftig. Fridagenser, mønstershorts og halsloop.

DSC_0591.jpg

Varme jordfarger, frisket opp med det hvite. Her skulle jeg gjerne hatt en lysere genser til, det er littebitt tungt med den mørke brune. Eller så kan vi bruke en lysere jakke.
Jordbærbukse, Felixgenser, Ribbestrikka Lue og Dyrevotter - snartsnart kan vi gå ut og leke uten vinterdressen på!

barnehagestrikk

Selvfølgelig går ikke ungene superstæsja opp i barnehagen hver dag - spesielt siden det ofte er pappan som kler på. Stort sett er joggebukse og en lett strikkegenser med mye bomull løsningen, og det kan også være veldig fint!
Løvetanngenser, Fridagenser, genser uten navn og nok en Fridagenser


Og hvilke hull fant jeg? Jo:
Farger: mer lys grått, skifer, sennep, rødt & burgunder

Baklommeshorts (sennep eller skifer?)
Emblagenser (rød/burgunder, hvit & grå står på lista!)
Votter (gule selbu, røde revevotter, grønne ullungenvotter, gule tovavotter)
Jakker (ny eikejakke?)
Bukser (grå/burgunder persbukse på planen!)
Fridagenser (Strikker en i året, de er så kjekke. Kanskje en lys gul til sommeren)
Vranggenser (Skifer?)

Kommer jeg til å strikke alt? Neppe. Men jeg har garn til å starte på endel så det er ganske bænkers!


Skogbuff
0.00

Oppskrifter som også er i Ullungenboka:

Fridagenser
45.00

Oppskrifter som også er i Lille Bolle boka:


Oppskrifter som også er i Lille Tulla boka:

Felixgenser
45.00
Dyrevotter
50.00
Fridatights
45.00

Festivaler og Foredrag, Tips

Pop-Up Shop 2018

Tilbakeblikket til 2018 kommer ikke langt uten å treffe pop-upen. Shitbanditt så gøy det var!

På toget på vei til TRDstrikk i starten av november fikk jeg nemlig et innfall. Popupshop! det er gøy det! Siden Strikkernes julemarked var avlyst var det plutslig et hull i kalenderen, og pustepauser kan vi ikke ha noe av, så Veronika ga sin velsignelse.

Popupshop er så mange ting. Felles for de alle er at det er over en kort periode.
Det kan være et lite bord i en annen butikk noen timer, eller et lite lokale du leier i noen dager, eller en uke i et 200 kvm stort mekanisk verksted.

Jeg trenger kanskje ikke påpeke det, men vi gikk for sistnevnte.

pop-up_facebookevent2.jpg

Den observante leser vil registrere at det var ganske nøyaktig en måned fra innfall til gjennomførelse. Elsker deadlines, og gurimalla som vi jobba. Heldigvis fikk vi rask respons på lokalet, så det var mulig å invitere samarbeidspartnere først. Tidsnøden gjorde også at vi fikk litt mindre frie rammer å jobbe med, noe som kanskje var likegreit. (Hvor lang tid tar det med skjenkebevilling? Kan vi lage cafe? Skal vi finne en stor aktør som vil dele lokalet eller trekke frem mange mindre? Skal vi drive det alene eller sammen med andre? Skal vi holde kurs? Strikketreff?)

Vi landet tilslutt på å samarbeide med mange små aktører og drive popupen selv - og med stort hell om vi må få si det selv. Utrolig gøy å få trekke med oss så mange bra initivativ, håndtverk og ideer. Stikkordet var småskala, små bedrifter med store ambisjoner, og vi er så takknemlige over de supersporty damene (og Karl) som sa ja på så kort varsel til noe ingen ennå visste helt hva var.

Se bilder fra popupen i galleriet her, og les mer om hvem som var med nedover.

Vi er utrolig takknemlige for alle som kom innom, alle som heiet på oss, delte info, handlet, og generelt gjorde dette mulig. Dere er med på å holde liv i så mange drømmer!


Linegarn

Line holder til utenfor Bergen og bruker den norske naturen for å finne materialene til å farge garn med.

Få ting er så delikat som plantefarget garn, det er nesten til å spise opp!

Bare fargeprosessen tar åtte til ti timer - per hespe! Og det er etter at planter er sanket. Her snakker vi deilig lammeull proppfull av mange timer kjærlighet.

IMG_20181130_105115_428.jpg

The Happy Little Dye Pot

Oslobaserte Aina er like fargerik og glad som garnet sitt, vi holder en knapp på at hun farger sin egen personlighet hver gang.

Aina har alltid masse spennende på gang

i grytene sine med sprudlende farger på herlig luksuriøse garnbaser, man kan tross alt aldri få nok glitter og silke.

Hun farger også fiber til spinning, og holder kurs som mosaikkhekling og nålebinding.

DSC_0759_1 (1).JPG

Telespinn

Telespinn er et lite, miljøvennlig spinneri med butikkutsalg på gården Midt-Svartdal i Seljord i hjertet av Telemark. De produserer eget garn og tar i mot fiber for leiespinning.

I motsetning til vanlig ull er mohairfiberen glatt og tynn. Siden den har en glatt overflate, krymper den ikke og er veldig glansfull. Dette gjør også at plagg laget av mohair klør lite og er svært behagelige og luftige å ha på seg. Den tynne fiberen kjennes silkebløt ut og er svært varm

IMG_20181130_105115_425.jpg

SeeMe

Damene bak SeeME er to av de dyktigste som finnes, med en beundringsverdig visjon om at reflekser skal være kult å bruke - for alle! Vi plukket ut et lite utvalg fra katalogen deres spesielt for anledningen.


Knitorama

Ida elsker å leke med nye farger og kombinasjoner, og farger alt garn selv.

Rene, semisolide farger er Knitoramas kjennetegn, presentert på baser av merino eller mohair.

Solidmerinoen er nydelig myk merino som er nylonforsterket og kan vaskes i maskin - perfekt til småbarnsforeldre.

knitorama_21.jpg

Savannen Interiør

HappyBaskets er håndflettet i Senegal av strå og plast. Perfekt til strikkekroken.

IMG_20190104_204957_177.jpg

Arctic Yarns

I Narvik finner du Emilie som farger garn og strikker for å holde seg varm. Da mengden egenfarget garn ble for stor for eget bruk slapp hun de herlige fargene, og tøffe kontrastene ut i verden.

Arctic yarns er både syrefarget merinoull og norsk ull. Den norske ulla er fra Hillesvåg med kvaliteter vi kjenner derfra.

Arctic Yarns_36.jpg

Canelo Decor

Vi jobbet med Carina bak Canelo Decor i fjor - og siden dette er den villeste, råeste julepynten så vi oss nødt til å bli forhandlere for en uke.

_DSC0015.JPG

Kate Sin Design

Norway Kate, eller Kate sin design har farget garn i over 12 år! Kate farger alt garnet selv og holder til like utenfor Trondheim.

Hun begynte å farge med amerikansk saftpulver, men farger i dag med syrefarger. Merinoulla kommer fra Sør-Amerika og er mulesingfri.

DSC_9512.JPG

Karl Hermansen Art

Karl er en begavet multikunstner som har tegnet og malt siden han var bitteliten. I tillegg til billedkunsten jobber han skulpturelt med modelleringsleire og andre materialer.

20181208_120317.jpg

Lykkesau

Lykkesau er Katrines lille økologiske garnmerke, hun holder en liten hobbyflokk med sau i Härjedalen og produserer en liten porsjon 2- og 3-trådsgarn hvert år,

Lykkesauene lever økologisk og går ut og inn som de vil hele året. De får kun gress som ikke er kunstgjødslet og garnet spinnes med økologisk spinnolje. Det ufargede garnet er 100% økologisk svensk villsaublanding fra lykkelige sauer.

Siden noe av garnet var forsinket til popupen har jeg fått lov å bli Katrines eneste forhandler!


NinaPetrina

Fredagen hadde vi storfint besøk fra NinaPetrina som hadde signingsferd med sin nye bok, strikk med gradienter.

IMG_20190104_204930_311.jpg

Og tusen takk til Oslo Strikketreff som vi fikk være vertskap for på torsdagen <3


Ved hemningsløs utnyttelse av venner og familie tok det ca 20 timer å rigge popupen opp - og rett over 4 å plukke den ned igjen.

IMG_20190104_210300_289.jpg

Vi har et lite håp om å gjenta suksessen oktober 2019 - bare følg med ;)

Tips, teknikker, Julestrikk

4. Søndag i Advent

Nååå nærmer det seg! Kjenner du hjertet hoppe over et slag når du teller hvor mange gaver som mangler eller er du av typen som hadde alt ferdig før sommerferien? 

Jeg er ihvertfall førstnevnte. I november gjør jeg et innhogg på ca 20%, og tenker så at jeg er godt i gang frem til jeg står på bensinstasjonen nedi gata, julaften kvart på fem, kjøper støvete konfekt og isskraper til alle mann og krysser fingrene for at de kan pakke inn i noe litt mer fancy enn en bollepose.  

I år er faktisk et snev verre enn vanlig også - jeg hadde storslåtte planer om å strikke til omtrent hele slekta, og det gikk ikke helt etter planen, så her kommer dagens første tips inn i bildet!

Antrekksinspirasjon, Tips

Favorittbarnetøy (sånt som kommer ferdig)

Sånn innimellom all ulla så har faktisk ungene andre klær også - og selv om jeg kan nada om mote (får akutt behov for å gå motstrøms - men følger nok strømmen mer enn jeg tror :P )
Så har jeg funnet noen barnetøymerker som jeg syns er helt supre. Her følger de, og med mine egne bilder hvor jeg bruker plaggene. Det er tildels gamle bilder jeg har så ikke beregn å finne nøyaktig samme modeller ;) Jeg skriver ikke så mye om hver - gå heller inn og se selv!

Prisnivået varierer litt, men jeg syns disse er innenfor for en normal lommebok- og en ekstra fin skjorte eller kjole i garderoben er jo stas! Og så er det ikke så lenge til jul, så kanskje det rett og slett er julegavetipset ;)

For ordens skyld er ikke innlegget sponset, hverken nå eller tidligere.

Minilin er et norsk merke fra Stavanger. Jeg la først merke til de fordi de hadde fine klær til gutta også! Alle klærne lages i lin og spesielt skjortene og seleshortsene syns jeg er superfine. Og de nye rustfargene er suverene. Vi har hatt 2xskjorter med biser og knepping foran, shorts, seleshorts, selebukse, kjole, skjerf og sløyfe.


Liilu er et tysk merke med løse plagg i bomullsmusselin, plaggene er løse og ukompliserte, os størrelsene holder lenge. Vi har hatt skjorte, kjole og krage.


Pierrot La Lune er et dansk merke som de fleste nok kjenner til. Leken sirkusstil og god kvalitet. Vi har hatt etpar skjorter derfra, muligens de mest nøytale de har ser jeg nå.


La petite alice.jpg

La Petite Alice fra Litauen har håndbroderte linprodukter. Vi har hatt kyser og en bluse. Kysene var nok tiltenkt barn med mer hår, så de opplevdes litt store og løse i nakken. Fordelen er at de passer et ekstra år.


Poudre organic er et fransk merke med fine bomullsplagg., vi har hatt bloomers, kragebluser og jakke.

Håper du fant noen tips til gøye klær! <3

Tina

Tips

Fiberintroduksjon

Da jeg holdt fordrag på Bekkestua Bibliotek om Strikkefasthet tidligere i høst fikk jeg en bønn om jeg kunne lage en oversikt over hva de forskjellige garntypene er for noe. Og jeg setter så stor pris på sånne spørsmål! For klart jeg kan!

Det finnes utrolig mye å si om ethvert fiber, og det går selvfølgelig an å ta et dypdykk ned i hver eneste detalj av miljøvennlighet, egnethet, allergier og så videre. Men aller først, en liten fiberintroduksjon.

_DSC00661.jpg

Animalske Fibre:

Kommer fra pelsen/ulla/håret til et dyr. Eneste fibersorten som tover. Holder varmen godt, også om det blir vått. Egner seg godt til alt av vinter- og babytøy. Tåler vask dårlig, men er tildels selvrensende.

Ull – Fra sau. Holdbart, sterkt, stabil og spenstig. Egnet til det meste, kan klø. Tover lett.

Merino - Kommer fra sau spesielt avlet til ullproduksjon. Myk og kløfri. Kan sige i store plagg. Tover fint.

Alpakka – Et dyr i lamafamilien. Mykere og bløtere enn sau, kløfritt. Allergivennlig. Glatt garn, kan sige i store plagg. Tover.

Angora – Kommer fra kaniner. Pusete garn, loer mye, egnet til kanter og effekter.

Mohair – Kommer fra mohairgeita (kalles også angorageit). Blankt og glatt garn som ikke tover, brukes mye i blanding i gensere og gir lette og deilige plagg.

Børstet (pusete) garn av for eksempel alpakka og mohair vil svært ofte loe litt, dette er fordi fibrene ikke får nok hold når de i tillegg skal stå ut. Disse typene garn har ofte blandet inn noe syntet, silke ellr ull for å stabilisere de litt.

Superwash: En kjemisk behandling av ull for å tåle maskinvask bedre. Gjør også garnet mykere. Superwashbehandlede fibre tover ikke.

 
_DSC0009.JPG

Vegetabilske fibre:

Vegetabilske fibre er generelt mer slitesterke og allergivennlige enn animalske. De holder vann godt og varme dårlig. Egnet til sommertøy og interiør.

Bomull – Korte fibre, mykt, rimelig. Veldig sterkt i våt tilstand.

Silke – Lange fibre, stabilt garn, temperaturregulerende, glansfullt, eksklusivt, sterkt

Lin – Glansfullt, grovt, trekker til seg vann godt og tørker fort. Rustikt uttrykk.

Melk – Kjemisk fremstilt, temperaturregulerende, mykt. (uvanlig type)

_DSC00711.jpg

Kunstige/Syntetiske Fibre:

Kustige fibre er ofte mindre miljøvennlige, rimelige, holder dårlig på varme, brukes mye i billig tøy, sommertøy og møbelstoffer. Tar ikke til seg fuktighet og noen smelter ved høye temperaturer, er kløfrie og finnes ofte i et stort utvalg av farger. Garn i utlandet er ofte av syntetiske fibre.

Acryl – Mykt, allergivennlig, varmefølsomt og sterkt.

Polyamid/Nylon - slitesterkt, lett, lettstelt (kan vaskes i maskin og tørkes i trommel), og elastisk, som gjør det perfekt til å blande med andre fibre når man produserer slitesterkt garn, sokkegarn.

Polyester – vindtett og lett, brukes i sportstøy og fleece.

Viskose/Rayon - Regenerert cellullose (trær, bambus). Fibrene lar seg lett farge. Viskosetøy er mykt, behagelig og absorberende, klør ikke.

_DSC00891.jpg

Jeg har garantert glemt masse, og ikke snakket nok om akkurat det du lurer på - så bruk gjerne kommentarfeltet til tilleggsopplysninger og spørsmål og så videre.

Jo! Jeg er blitt nominert til topp 35 håndarbeidsblogg av Sparpedia. Jeg aner helt ærlig ikke hva dette handler om i det hele tatt, et reklamestunt eller noe? Men! Det er en superfin oversikt over gode håndarbeidsblogger og det er jo verdt å få med seg:

Banners  for  Topp  35  blogger  om  håndverk

strikketips, Tips, teknikker

Garnanmeldelse

Tidligere i uken oppfordret jeg i instastories til å sende inn garn dere ville vite mer om; og siden flere ytret ønske om at jeg skulle lagre svarene et sted er de samlet i en karusell her:

Jeg tok den enkle varianten og screenshottet alt.
Husk at dette er mine private erfaringer og meninger, og det som er riktig for meg er ikke nødvendigvis riktig for dere, og motsatt. Så ikke føl at du gjør noe feil om jeg ikke liker ditt favorittgarn - for det gjør du ikke! Det er helt sikkert det riktige for deg.

2 rettelser: Lett lòpi er 100m/50 g og Kauni er +/- 400 meter per 100 g, nøstene er rundt 150 g.

Strikkefasthetstips finner dere her

og her ligger det mer om strikkefasthet

Dessverre fikk jeg ikke lov til å dele samtalen jeg hadde med house of yarn med dere.

Barnestrikk, strikketips, Tips, teknikker

Victorias Strikkefasthet

Med utgangspunkt i Victoriasettet fra Lille Tullas Strikkebok og logikken jeg brukte rundt garnvalgene der skal jeg forsøke å forklare strikkefasthet i struktur vs glattstrikk - og hvordan helt forskjellig garn kan ha samme strikkefasthet men forskjellig bruk. 
Du bør vite hvordan man lager en strikkeprøve og ha forstått helt grunnleggende strikkefasthet for å ha full nytte av innlegget.

Gratisoppskrift, Tips

En slags hals strikket på selunger

Siden jeg har begynt å selge Lykke strikkepinnesett så prøver jeg å teste alle størrelsene så godt jeg kan. Pinne 12 er største størrelse i settet, og trakk litt ekstra, mest fordi det føltes nærmest eksotisk - på grunn av størrelsen og fordi pinnene er nydelig grå og ganske forskjellige i fargen, så de minnet mest om små selunger heller enn strikkepinner.