Tips, teknikker, strikketips

Raglanøkning - fler tips og triks

Det er så mange som kommer innom bloggen og leser om raglanøkning, og siden det snart er toårsjubileum for forrige innlegg passer det vel fint å følge opp med litt mer triks og noen gøye raglantips!

Les forrige innlegg og se video på økning 1mh, 2 r, 1 mv her

En raglan kjennetegnes av den skrå stripen fellingene ligger langs, som går fra ermehull til hals. Den kan både strikkes ovenfra (raglanøkning) og nedenfra (raglanfelling)

Stort sett vil en raglan bestå av 8 masker felt/økt annenhver omgang, fordelt på 4 punkter. Antallet masker som er mellom de to fellingene på et punkt har større designmessig betydning enn konstruksjonsmessig og du kan leke deg med disse og endre på ellers enkle raglangensere hvis du har funnet en gøyal favoritt.

For å få en rett raglan er det innmari smart å bruke maskemarkører. Sett markøren på pinnen, mellom maskene. F.eks har du da “øk 1 mv, 1 r, markøren, 1 r, øk 1 mh”.
Har du mange masker mellom fellingene for å legge mønster imellom eller liknende så sett 1 markør ved hver felling.


Til nye og utålmodige strikkere:

1 mh, 1 r, 1mv. Den rette i midten settes løs over på vrangsiden.

1 mh, 1 r, 1mv. Den rette i midten settes løs over på vrangsiden.

I helgegenser er det en maske som kun strikkes annenhver pinne mellom økningene, da får du et veldig jevnt resultat siden en raglanøkning ellers kan se litt hoppete ut i så tykt garn.

Dette er en enkel raglangenser og oppskriften ligger gratis her, så den er helt perfekt hvis du har lyst å prøve deg på en raglan men er usikker på om du får det til.

Hvis du ikke har strikket genser før i det hele tatt er ikke raglan noe vanskelige enn andre ting å prøve seg på - min første genser var nettopp en raglan! Gikk som en drøm.


Fletter i Raglan:

Linneagenser  og  -drakt  strikkes riktignok nedenfra, men resultatet blir noe av det samme. Her er det 6 masker mellom fellingene.

Linneagenser og -drakt strikkes riktignok nedenfra, men resultatet blir noe av det samme. Her er det 6 masker mellom fellingene.

Du kan putte fletter mellom fellingene, det er supereffektfullt og kan gjøres både når du strikker nedenfra og ovenfra. Du trenger ca 6-8 masker mellom fellingene, eller mer avhengig av fletten din.


Høyre- og venstreøkninger (Øk 1mh/ Øk 1mvh)

Min absolutte favorittøkninger - så tighte og fine og gir det usynlige og gjennomførte inntrykket jeg elsker.
Selv om det kun er to økninger er forskjellene store når du bytter plass, legger fler masker mellom og så videre. Og selvfølgelig er det ikke noe problem å bytte fra den ene til den andre i en oppskrift utifra hva du liker.

Felixgenser  har en økning med 2 masker mellom, altså øk 1mh, 2 r, øk 1mv

Felixgenser har en økning med 2 masker mellom, altså øk 1mh, 2 r, øk 1mv

Vranggenseren  sett fra retta, her er det økt 1mv, 1 vr, 1mh. Når genseren vrenges popper den da rette masken i midten pent frem.

Vranggenseren sett fra retta, her er det økt 1mv, 1 vr, 1mh. Når genseren vrenges popper den da rette masken i midten pent frem.

Fridagenseren  økes mh, 1 r, 1mv

Fridagenseren økes mh, 1 r, 1mv

Liamdrakt  økes: 1mv, 1 r, 1mh. Selv om det kun er en maske i midten gir det en illusjon av to.

Liamdrakt økes: 1mv, 1 r, 1mh. Selv om det kun er en maske i midten gir det en illusjon av to.


Øke med kast

Heller enn å øke med høyre- og venstreøkninger kan du forenkle prosessen ved å øke med kast. Kastene kan lukkes ved å strikke de vridd omgangen etter, eller beholdes åpne for et luftigere uttrykk. Bildene over er åpne. Hvis du velger å lukke kastet ved å strikke det vridd vil reultatet bli som for en litt luftig venstrelent økning på begge sider av midtmaskene.
Jeg personlig liker ikke denne økningen spesielt godt, jeg synes den ser ut som en nødløsning, men det er designere som foretrekker den og bruker den bevisst som designelement så det skal jeg ta på min egen kappe.


3mi1

bølgeskvulpjakke er det brukt en økning som gir en enkel rad med hull nedover og økninger som spenner ut fra denne.

Det er flere måter å strikke 3 masker i 1, fellesnevneren er at det er i den samme masken som ikke slippes av pinnen før alle tre maskene er laget. Du øker annenhver gang nedover i den midterste masken hver gang, og øker altså to masker per gang (Strikker 3 masker i 1 = øker 2 masker)
A) Strikk 1 rett, 1 kast, strikk 1 rett
B) Strikk 1 rett, 1 vrang, 1 rett
C) Strikk rett i fremste ledd av masken, rett i bakre ledd av masken, rett i fremste ledd av masken
Personlig synes jeg A) er den peneste, som gir en litt luftig økning uten masse ekstra tråder hit og dit.

Du kan bytte ut en hvilken som helst vanlig raglan med denne, bare erstatt både økningene og midtmasken med denne ene 3mi1-prosessen.

(Dette må ikke forveksles med 3i1; 1 mh, 1 r, 1mv som brukes til Embla)


Frakkejakke  har samme økning som helgegenseren, masken som settes løs over er spesielt effektfull i nærheten av rillestrikk.

Frakkejakke har samme økning som helgegenseren, masken som settes løs over er spesielt effektfull i nærheten av rillestrikk.

Nå! Tør du å bytte ut raglanøkningen i det neste prosjektet med en du liker bedre, eller kanskje prøve deg på din første?