Antrekksinspirasjon, Barnestrikk, Ullungenboka, Tips

Garnfavoritter til Ullungen

Ullungen ble gitt ut i 2016, og er en bok hvor oppskriftene ikke har anbefalt garn, men samme strikkefasthet. Da kan du enkelt lage deg sett i nettopp ditt favorittgarn enten det er Drops Merino Extra Fine, Hillesvåg Sol Lamull, Sandnes Alpakka eller hva som helst annet som gir deg 22 masker på 10 cm omkring p 3,5.

Nå i august 2019 skal vi kjøre en samstrikk på Ullungen, så da passet det fint å trekke frem noen av mine garnfavoritter!

Fridagenser

Lerke 8126
Lerke er det bomull/ull garnet jeg liker aller best. Å bruke en bomullsblanding til genseren gjør at den passer godt inne og som ekstra lag om sommeren også.
Alternativer er f.eks Rauma Pelana, Sandnes Duo og Drops Cotton Merino

Boken i trykket utgave er forsåvidt utsolgt nå, og vi trykker nok ikke opp igjen med det første, men vi har laget en digital utgave og fysiske bøker finnes nok fortsatt i noen garnbutikker og på biblioteket.
Alle oppskriftene ligger også enkeltvis digitalt her inne, men da får du jo ikke tipsene ;)

Ørelapplue

Bergere De France, Pur Merinos, 29126
Dette garnet er nesten umulig å få tak i, muligens gått ut, men det er altså merinoull uten superwashbehandling.
Så utrolig deilig, lunt og godt. Egner seg til det meste av jakker, gensere og småstrikk.
Leine Merino, 2 tr er et godt alternativ (og norskt!)
Samt Hillesvåg sol. (Også norsk! Heia lokalprodusert)

Knyteskjerf

Dale Pure Eco Wool, 1234
En tykk og god blanding av ull og alpakka er helt perfekt til tilbehør som luer og skjerf, samt gensere og jakker.
Du får det beste fra to verdener med mykheten til alpakka og holdet til ulla.
Rauma Mitu er også et godt alternativ.

Oppskriftene spenner fra 1-5 år i den fysiske boken, noen av de digitale utgavene er senere oppdatert med flere størrelser. Hvis du ønsker deg en størrelse som ikke finnes så ta kontakt - har jeg tid så regner jeg den opp du kan teste den og jeg kan føye den til.

Enkel Bukse

Pickles Pure Wool, 138 & 292
Ren ull gir veldig lette plagg, er mer flekkresistent og har god slitestyrke. Det egner seg til de fleste plagg egentlig, så lenge barnet tolererer det. Bukser er sjeldent inn på huden så kun de mest sensitive regerer spesielt på det.
Pickles Pure Wool er dessuten nokså mykt og har nydelige meleringer.

Hvis du vil vite mer om en av oppskriftene så trykk på bildene

Ullungens Votter

Finull, 489
Jeg elsker finull, det blir aldri feil og tover seg sånn akkurat passe i bruk!

Generelt synes jeg votter bør strikkes i ubehandlet ull fordi de da er varme selv om de er våte, og ikke så tunge.

Dette gjelder også for tovavottene!

Ronjalue

Lerke 8116
Til en nett vår/høst lue er Lerke et kjempefint alternativ,
men bytt ut med for eksempel Hillesvåg Sol, som er et kjempedeilig lamullgarn, til vinterbruk!

Generelt så går det aller meste til luer!

Boken har endel tips og triks, som hvordan sette inn lommer, tre forskjellige snorer, hvordan strikke kontrasfarget linning etc, slik at disse elementene kan tilføres de forskjellige plaggene.
Boken er derfor velegnet til både helt nye strikkere, og til godt vante som liker å leke seg litt med å sette sammen nye elementer.

Ribbestrikka Bukse

Knitorama Solidmerino, Agurk (håndfarget)
Merino Superwash med et snev av nylon for å styrke det myke garnet. Det kan kanskje virke ekstravagant å strikke barnehageklær i håndfarget garn, men klærne blir jo så fine! Og meleringen gjør at det ikke ser møkkete ut så fort.

Ribbestrikka Bukse

Trysil Raggegarn, 20
Sokkegarn til barnehagestrikken er egentlig ganske undervurdert. Denne buksa er en vinner, Superwash ull, nylonforsterket og ikke minst: Spettingen i garnet gjør at plagget fremstår som relativt lyst og ikke får så synlige flekker på samme tid!

Det billigste garnet er det du har hjemme, ta alltid et lite raid for å se om du har noe som kan passe til f.eks en kontrastfarget linning eller et par votter før du løper til butikken!

Ørelapplue

Mondial Ande, 734
Nå er riktignok dette garnet gått ut av produksjon, men et hvilket som helst alpakkagarn i riktig strikkefasthet gir et godt resultat. Jeg liker nemlig veldig godt det litt hårete garnet når det skal dusk på, og siden luer ikke utsettes for så mye slitasje kan du bruke veldig mykt og bløtt garn her!

Fridahals

Dale Pure Eco Wool 1231
Denne halsen strikkes med litt større pinner enn garnet anbefaler, for å få en løsere struktur som er lett å bevege seg i, og da er det viktig at garnet tåler å strikkes såpass løst. Rauma Mitu er et annet alternativ, eller dobbel tynn tråd, f.eks tynn alpakka.

Knapper knapper! Både store og små barn elsker knapper, og kanskje de kan få være med å bestemme hvilke som skal på klærne deres?

Barnehagestrikk

Et lite tips..

Strikk Ørelappluen med riller, så matcher den Fridahals.
Strikk glattstrikken i en farge og rillene i en annen så har du et kjempefint sett!
Her er det brukt Sandes alpakka, og håndfarget alpakka fra The Happy Little Dye Pot.

Det er uøkonomisk bruk av både tid og penger å strikke noe som ikke blir brukt, må du strikke sjokkrosa, stryke på dinosaurer eller bruke garn som ikke er så miljøvennlig for å få det til, så får det heller være sånn for nå.

Fridajakka

Dale Pure Eco Wool, 1207
Jeg har strikket denne jakka i mange varianter, til sommer og vinterbruk, og det er faktisk vanskelig å velge en favoritt. Dale Pure Eco har jeg nevnt kvalitetene til tidligere, og det å bruke en tykk ullblanding har gjort at jakken fungerte som ytterjakke om høsten i flere år.
Både lengden på jakka og A-fasongen tilsier at den egner seg godt utapå andre plagg.
Tinde Pelsull er et annet av mine favorittgarn som hadde vært veldig gøy å strikke opp en ny modell i!

Sommerfrida

Tips: Sommervri

Frida med korte ermer og mønsterborder
ga en fin sommerjakke i flere år.
Strikket i Drops Cotton Merino

Husk at dette er mine meninger, og det er lov å være uenig! Din og min hverdag har ikke nødvendigvis de samme kriteriene, og det er det som er så fint med nettopp denne boken synes jeg: At den fremhever valgmulighetene!

Ullungenhefte PDF
130.00
Add To Cart