En enkelt tråd Capella

En enkelt tråd Capella

Fordi det ofte kan være vanskelig med nye garn å avgjøre hva det kan brukes til, og spesielt med et såpass anvendelig garn som Capella, så tenkte jeg i dette innlegget å gå nøye gjennom hvilke strikkefastheter det passer til og hvilke plagg. Og jeg er ganske sikker på at du kan lære noe av strikkefasthet generelt her også, så heng med selv om du ikke er overbevist om at Capella er noe for deg!

Damestrikk Fra Strikkezilla

Siden det nå er et halvår siden Damestrikk-boka kom ut så er det kanskje på tide å avsløre innholdet i den!

Boka inneholder 44 oppskrifter med stort og smått, og har prosjekter i alle vanskelighetsgrader, fra de helt enkle (raggtøfler, meretesjal, glattstrikket lue og voksen helgegenser) til de mer intrikate (linneacardi og trocaderovotter).

Modellene passer også til større barn og en del av det til herrer. 80 cm i overvidde tilsvarer en 8-12 åring eller en størrelse XS-S, og så går for eksempel alle sokkene fra størrelse 32 til 46

I dette innlegget ligger oppskriftene sortert som i boka, med bilde under kategori. Du kan også laste ned lookbooken HER hvis du vil ha oversikt over størrelser etc.

Hvordan lage en reel

I fjor høst åpnet instagram for å lage reels, altså korte videosnutter, som en konkurranse til tiktok. De tok riktignok og omorganiserte hele appen sin til det ugjenkjennelige men vi får gjøre det beste ut av det og utnytte reelsfunksjonen først som sist.

Dette er et kjempegøy medium å leke seg med, og siden jeg håper å få se flere strikkede kreasjoner der, så jeg tenkte jeg skulle skrive oppskriften på hvordan jeg lager disse! Som alltid er det mange veier til rom, men det skader ikke med en veibeskrivelse på den ene stien iallefall.

Forkortelser

Forkortelser

Ok, jeg tilstår: av og til glemmer jeg å legge til forklaringen på en forkortelse i en oppskrift.
Eller kanskje du har møtt på en oppskrift helt uten forklaringer til forkortelsene?
Eller kanskje du er en ny designer som ikke vet helt hvordan du skal formulere deg?

Værsågod! Her er listen over mine forkortelser!

Strikkezilla APP

Det er nesten uvirkelig å være i mål, men her er vi altså! Vår helt egne app med oppskrifter og tutorials!!

Last den ned her

Jeg vet ikke hva som er best: Å få samlet alle teknikkvideoene jeg lager på ett sted istedetfor noe her og noe på youtube, å få lagt alle gratisoppskriftene samlet så dere slipper å gå gjennom “kjøpsprosessen” for å hente de ut (De er forresten lett tilgjengelig her også) Eller at jeg selv slipper å lete etter oppskriftene på telefonen.

Appen fungerer sånn at det er gratis å laste ned, og da har du tilgang på gratisoppskriftene og på det meste av tutorials. Hvis du vil ha resten av oppskriftene, så bestiller du et abonnement (39,- i mnd) så får du full tilgang.

Mulighetene som appen gir gjør også at varianter av oppskrifter som jeg lager kan deles opp som separate enkelt, for et mye mer ryddig resultat. F.eks har vi kunnet dele opp baby- og barnevotter som ellers bor i samme oppskrift, og så håper jeg å få tid til å legge inn Kort Løvetannmamma som har vært etterspurt mye - men som jeg ikke helt har villet lage en egen kjøpeoppskrift av.

Oppskrifter som inneholder vanskelige eller uvante teknikker, som birkelue og stølsvotter, kan nå få egne videosnutter som avslører hele mønsteret - fordi det kan legges i premium. Og det er selvfølgelig lov å ønske seg teknikker!

Du kjøper altså ikke en og en oppskrift, men abonnerer på tilgang til alt. Dette betyr at du ikke kan få oppskrifter som allerede er kjøpt inn i appen, eller motsatt, oppskrifter fra appen og til f.eks ravelry eller på mail. De fungerer som separate systemer. Hvis det kjennes unødvendig med app siden du allerede har mange oppskrifter så er selvfølgelig det helt greit! Men når appen fylles med oppskrifter du ikke har så kanskje det blir mer aktuelt i fremtiden :)

Fordelen er selvfølgelig at du kan se gjennom oppskriften på forhånd - du trenger ikke tenke deg om mange ganger før du kjøper den og nye oppskrifter prioriteres i appen, og når vi kjører samstrikker vil oppskriftene ligge klare til deg.

Akkurat nå, idet appen ble utgitt, så ligger det 83 oppskrifter i den. Vi har et litt ambisiøst mål om å doble dette på ett år, og teknikkvideoene skal mangedobles. Det vil jo si at det blir påfyll i appen hver eneste uke, så her er det bare å kvesse strikkepinnene!

Last ned appen her

Tykke Barnehagefavoritter

Nytt år, nytt hefte!
Tykke barnehagefavoritter er en samling enkle og gode oppkrifter til barn 0-8 år. I likhet med Tynne Barnhagefavoritter (27/10) og Ullungen (22/10) så er alle oppskriftene basert på den samme strikkefastheten, denne gangen tykke og gode 18 masker på 10 cm. Sånn rundt pinne 4,5 mm.

Små Gull i Norsk Ull

Endelig er heftet vi har jobbet med i nesten et år ferdig!

Dette er et resultat av min personlige kjærlighet til norsk ull, og små produsenter. Mye av ulla har jeg plukket med meg på markeder, noe på fabrikkbesøk på Rauma og Hillesvåg. Eterhvert akkumulerer man jo litt, og jeg hadde lyst å lage en samling med tidløse oppskrifter. Den typen som du føler du har sett på et bilde av familiemedlemmer for lenge siden, og på instagram tidligere i dag. Og selvfølgelig noe som kan holde (g)ullungen varm gjennom året.

Klikk på bildet for å laste ned en smakebit på heftet!

Klikk på bildet for å laste ned en smakebit på heftet!

Norsk Ull

Garnforslag til heftet:
Rauma Finull, 175 m / 50 g
Rauma 2tr gammelserie, 160 m / 50 g
Hillesvåg Ask, 315 m / 100 g
Hillesvåg Vilje, 375 m / 100 g
Hillesvåg Sølje, 350 m / 100 g
Leine Merino Lebrasa 2tr, 175 m / 50 g
Lykkesau 2tr, 270 m / 100 g
Telespinn Symre, 150 m / 50 g
Ystabø Gull Arvesølv, 315 m / 100 g
Lofoten Wool 2 tr, 315 m / 100 g
Kløfsrudfellen Ullagarn, 200 m / 100 g
Selbu Spinneri Krus, 310 m / 100 g
Sandnes Tove, 160 m / 50 g

.. og mange av disse finner du som baser hos håndfargere!

17. Mai -antrekket vårt.

17. Mai -antrekket vårt.

Heftet utnytter garns forskjellige egenskaper i forskjellige strikkefasthet til det fulle. Du kan bruke det samme garnet gjennom hele, og ved å variere hvor fast, altså hvilken pinne, det strikkes på, så gir du garnet forskjellige egenskaper. Strømpene strikkes for eksempel på tynne pinner så de blir gode og slitesterke, mens jakken strikkes på større pinner for mer luft og fleksibilitet.

Fint til hverdag, fint til fest. Akkurat sånn strikk til barn bør være.

Fint til hverdag, fint til fest. Akkurat sånn strikk til barn bør være.

Veldig mye av heftet er ribbestrikket, for slik får du en fleksibel og god garderobe med klær som holder seg inntil kroppen i flere år.

Ullundertøy til hytta, fjelltur og barnehagen.

Ullundertøy til hytta, fjelltur og barnehagen.

Oppskriftene

Navneinspirasjon

Inspirert av det tidløse i plaggene, så har jeg vært på jakt i familiehistorien og lett frem navn til de. Her følger en slags oversikt over hvem de var.

Lauritz (1873) var gift med Jonette (1876), dette er mine tippoldeforeldre.
Sammen hadde de, i tillegg til min oldefar, sønnen Osvald (1896).
Lauritz tipptippoldefar het Guldbrand (17??), dette er min 5xtippoldefar.

Aletta (1872) var Sygnis (1701) tipptippoldebarn. Sygni er min 6xtippoldemor.
Sygnis bestemor het Magdeli (1625). Magdeli er altså min 8xtippoldemor.

Via min bestemors farsside finner vi min tipptippoldefar Edvin (1869) , og på morssiden er hennes bestefar, min tippoldefar Eilert (1880) som hun fortsatt kan huske og fortelle historier om.

Og siden modellene i heftet er mine barn, så kan det legges til enda en tipp for disse.


-Tina

Små gull i norsk ull - PDF
kr 130,00
Legg til i handlevogn

PS: Enkeltoppskrifter kommer 16.09

Guldbrandvotter

Garnfavoritter til Ullungen

Garnfavoritter til Ullungen

Ullungen ble gitt ut i 2016, og er en bok hvor oppskriftene ikke har anbefalt garn, men samme strikkefasthet. Da kan du enkelt lage deg sett i nettopp ditt favorittgarn enten det er Drops Merino Extra Fine, Hillesvåg Sol Lamull, Sandnes Alpakka eller hva som helst annet som gir deg 22 masker på 10 cm omkring p 3,5.

Nå i august 2019 skal vi kjøre en samstrikk på Ullungen, så da passet det fint å trekke frem noen av mine garnfavoritter!

Strikk til barnehagestarten

O salige hverdag er her straks igjen, og selv om asfalten koker i dag vet vi jo at det kjølige draget i morgentimene er på vei. Og er egentlig barnehagegarderoben klar? Her følger noen tips til strikk i den tidlige høsten.

Disse settene er satt sammen mtp månedene august og september, med begynnende trekk i lufta og våtere dager.

Forkorta Pinner

Kortrader, etter engelsk shortrows, vendinger eller forkortede pinner er en måte å sømløst legge ekstra stoff inn i et parti på et plagg. Ganske enkelt så strikker du frem og tilbake over et parti, uten å fullføre omgangen/pinnen.

Det finnes et antall forskjellige teknikker å strikke forkortede pinner med. Hvis du ganske enkelt snur og strikker tilbake vil det nemlig etterlates et lite hull, derfor bruker vi forskjellige snuteknikker.

Dress to impress - din egen instababy

Hvordan brukes en romper? Trengs det bukse under ullbuksa? Hvordan henger knestrømpene på? Går strikkedrakt rett på huden? Det er ikke rart man går litt i surr med moteplagg, gode råd, sunn fornuft og supercute bilder av andres oppstæsja babyer. La oss ta en realitetsorientering.