Antrekksinspirasjon, Guttestrikk, Småstrikk, strikketips

Dress to impress - din egen instababy

Hvordan brukes en romper? Trengs det bukse under ullbuksa? Hvordan henger knestrømpene på? Går strikkedrakt rett på huden? Det er ikke rart man går litt i surr med moteplagg, gode råd, sunn fornuft og supercute bilder av andres oppstæsja babyer. La oss ta en realitetsorientering.

Fridadrakt

Jakker
Et fint og praktisk alternativ til de bittesmå er alltid jakker. Du kan naile et antrekk bestående av body med gulpeflekk og strømpebukse med en casual strikkajakke slengt over. Dessuten er det praktisk å kle på bittesmåttingene jakker, de slipper du å dra over et dinglete hode.

Under en tynn ulljakke brukte vi stort sett en langermet body evt genser/drakt/kjole

Trykk på bildet for å komme til oppskriften

Bleiebukser og Rompere
En romper høres kanskje ikke så lekkert ut, men det ble brukt omkring 50tallet for en type babydrakt. Ordet og konseptet ble gjeninnført av Charlott Pettersen omtrent da den nye bølgen med strikkende instammammaer kom og har spredt seg ganske godt nå. Som med andre moteord blir det brukt om alle typer drakter, men jeg har et veldig spesifikt bilde av at en romper er uten bein og med korte eller lange seler på skuldrene. Ryggen kan være åpen eller lukket, men fronten skal gå høyt opp, eventuelt med en smekkeløsning. Må ikke forveksles med bodyer, selebukser/shorts eller badedrakter.

Bleiebukser har fortsatt en funksjon som sperrelag over tøybleier, men blir nå i tillegg brukt som en type shorts/ulltruse/mamelukk på babyer. Går ofte høyt opp på magen.

Begge plaggene holder det med body og strømpebukse under.
Jeg personlig syns det ser ganske snålt ut med bleiebukser uten jakke over, men jeg er i mindretall og det er helt greit :)

Lekedrakt/Body

Til forskjell fra rompere har lekedrakter og bodyer stoff over rygg og skuldre, i tillegg til foran. kan være kort- og lamgermet. Lukkes ofte med knepping i skrittet, for enkelt bleieskift.

Jeg har brukt mye drakter til mine, fordi jeg syns det er mer naturlig å dekke armene og nakken når det først skal et ekstra lag på. Under kan det være body og strømpebukse i ull eller bomull avhengig av temperaturen. Ellers så har jeg brukt ihvertfall drakter i bomullsblanding uten noe under på varmere dager, kanskje med strømper til.

Drakter med lange ermer er også gull istedetfor genser, både under ytterjakker og -dresser fordi du unngår at de krøller seg, og med bukse over så ikke det blir en kald glipe på ryggen, samt at det holder strømpebuksa på plass.

Genser

Fordelen med genser fremfor drakter er at de passer lengre, (Jeg har forsåvidt tatt frem saksa og gjort om et par lekedrakter som er blitt snaue i lengden, det fungerer knall.) og gjør det lettere å justere antrekket hvis du skal mye ut og inn i forskjellige temperaturer. Når den lille bylten din begynner å få vilje og nysgjerrighet er det kjekt å slippe knappene på en jakke i tillegg.

Hvor tykk og tynn genser du vil ha avhenger veldig av hvor du bor, barnet osv, og hvor mye vogn/vognpose/bæretøy som er inne i bildet, men jeg synes helt personlig det er viktigere med et par mellomtykke og en tykk genser fordi jeg liker å bruke det som yttertøy (when you made it, flaunt it!) før jeg prioriterer å strikke de tynnere. Her igjen er det veldig mange som er uenige med meg fordi tynnere plagg passer bedre under dresser etc. Men er det for varmt for mellomtykk genser er det likefint med ullundertøy under vinterdress når det er snø og rundt null, og så utover våren går vi over på skalljakke + mellomtykk, deretter tykk genser alene, så mellomtykk genser og forhåpentligvis ikkeno noen dager før sommeren forsvinner igjen og påkledningen går motsatt vei.

Under en strikket genser er det igjen body, ull eller bomull som gjelder. Under en tykk genser som må av når man går inn kan det være et mellomlag med en bomullsgenser f.eks, men det er viktig at det er plass til luft inni klærne for at varmen skal holde seg.

Bukser

Også en vinner her hjemme, sammen med jakker er det en så enkel måte å kle opp en liten ullunge på, og en praktisk! Spesielt bukser med mønster har vært en favoritt, og det er ofte et inneplagg på gulvkalde steder - helt perfekt til små barn som sitter på gulvet og leker.

Selebukser er også et veldig fint plagg, med helt små babyer så hjelper det litt på at de ser litt mer proporsjonale ut (bleia gjør beina utrolig korte!) og så varmer de gjerne litt oppover ryggen.

Det er liksom strømpebukse og body som gjelder her også, men når ungene begynner i barnehagen (kanskje mer når de blir større og forbi babystadiet) så begynner det å bli et slags krav om at de skal ha på bukse også under ullbuksa. Det synes jeg i mange tilfeller blir for trangt så prøver å omgå det litt med tights (Jepp, til bolla også. Fireåringen rocker fake tightfit strechjeans) og korte shorts, som ikke blir fullt så klumpete som joggebukse over strømpebukse under ullbukse inni dressen. Når jeg regjerer påkledningen på hytta etc så er det ullundertøy under ullbuksa og ferdig med det.

Shorts

Shorts er guttemammaens sjefspyntetriks - og de passer i mange år i slengen. Helt gull!
Og til de minste barna trengs det typ 2 cm bein, så det går superraskt å strikke.

Igjen så er det strømpebukse under, ull eller bomull avhengig av årstiden, knestrømper og bare tær er også fine alternativer, men da er det gjerne såpass varmt ute at du bør ha strikket i lin/bomull/silke.

Over shortsen er det ingenting som blir feil - body og jakke er knall til en svipp i butikken, en enkel bomullsgenser til vårvarmen, tykk jakke på vei til juleselskap, skjorte til kafebesøket, og min nyfunne favoritt: bluse over til tøffe tuller.

Dette kunne vært et betraktelig kortere blogginnlegg hvis jeg bare hadde skrevet “bruk body og strømpebukse under strikk, tilpass om det er ull/bomull etter årstid og ungens temperatur og hva som skal over. Husk lag på lag og ikke kle på så det er trangt. Knestrømper er best på bilder, det er en grunn til at ankelsokker ble moderne året etter.”

Less is more, pynt heller med ei lue eller et tørkle i halsen, fine farger på strømpebuksa og på strikken!

Håper du fant et triks, tips eller oppskrift å strikke (alle bildene skal være klikkbare)

Tina