En enkelt tråd Capella

Kanskje du har fått det med deg? Vi har endelig begynt å selge garn! Vi fikk muligheten til å ta inn Wool4You garn, som er fra et dansk firma med fokus på bærekraft og gjenbruk. Vi vil presentere flere garn fra disse senere men først ut er altså Capella!

Capella er et tynt ullgarn med hele 350 meter på 100 gram. Det er ikke superwashbehandlet, ulla kommer fra New Zealand og det produseres i Litauen. New Zealandsk ull er litt mykere enn mye av den norske, men har absolutt de samme gode egenskapene. Hvis du sitter på et stort lager av for eksempel Hillesvåg Ask eller Rauma Finull kan Capella brukes om hverandre med disse.

Fordi det ofte kan være vanskelig med nye garn å avgjøre hva det kan brukes til, og spesielt med et såpass anvendelig garn som Capella, så tenkte jeg i dette innlegget å gå nøye gjennom hvilke strikkefastheter det passer til og hvilke plagg. Og jeg er ganske sikker på at du kan lære noe av strikkefasthet generelt her også, så heng med selv om du ikke er overbevist om at Capella er noe for deg!

Jeg anbefaler enkel tråd capella til å brukes med en strikkefasthet fra 20 - ca 32 masker per cm, helt avhengig av hvilke egenskaper du vil at stoffet skal ha.

PS: Vet du ikke så mye om strikkeprøver og strikkefasthet? Da kan du lese litt mer her


20/10 + 21/10
ca p 4

Strikker du med en enkelt tråd capella på rundt pinne 4 får du en løs og luftig struktur, det blir også lett gjennomskinnelig så det kan være greit å ha i bakhodet. Til voksengensere og skjørt, halser og skjerf og tova produkter tenker jeg at dette er et godt sted å legge seg. I tillegg er det victoriaserien, som opprinnelig er tenkt strikket ganske løst. Det kan du lese mer om her.

Jeg har strikket et Konstanseskjørt i mørkegrønn (360) capella, som du ser bilder av under.
Ullungens tovavotter er et annet prosjekt som jeg har i tankene her.


22/10+23/10
ca p 3,25 - 3,5

22/10 er strikkefastheten garnet oppgir på seg selv, og som glattstrikket er det en fin og lett struktur. Til flerfarget mønster er det grenseland men det går an! Her foreslår jeg gensere til både voksne og barn, fortsatt halser men også lettere luer og votter.

Linneagenser strikket i Rustrosa Capella (264) og Eikejakke i Sand (265) og Grønn (350) ser du på bildene under.

Jeg tenker at for eksempel Løvetannmamma (og barnegenser), Frakkejakke, Linneacardi, maijakke og en deilig liamtopp som ull t-skjorte er kjempefine prosjekter her!


24/10 + 25/10

ca p 2,75-3 mm

Nå er vi der at jeg er veldig komfortabel med å anbefale flerfarget mønsterstrikk. Dette er en tett og jevn struktur som tåler litt mer, og har lite hull mellom maskene.
Gensere, jakker, kofter, luer, votter og bukser, både til små og store er fine her!

Jeg kan også tenke meg å prøve Edvintrøye, Ranketights, Guldbrandvotter, Edelcardi og kanskje en kirsebærcardi her, og ikke minst en Raglanorama!


26/10 + 27/10
ca p 2,25-2,5

Nå begynner strukturen å bli tett og fast, stoffet er mer slitesterkt og vi snakker bukser til barn, tettere gensere, gode votter både med og uten mønsterstrikk, klassike kofter og så videre.

Under ser du bilder av Tynn Ribbestrikka Bukse i vårgrønn (335) og Sekretærvotter, både helvotter i lys grønn (330) og fingervotter i mørk grønn (360)

Alternativer er for eksempel tynn løvetanngenser, tynne barnehagevotter, ja egentlig hele tynne barnehagefavoritter, baklommeshorts, bestefarsvest, påskeeggvotter m.fl.


28/10 og tynnere

ca p 2

Nå begynner strukturen å bli noksa tykk, plaggene kan bli litt stive. Dette er fint til klassiske kofter, votter og fortsatt bukser som skal tåle slitasje, men de kan ikke være for ettersittende for det er mindre elastisitet igjen i strukturen.

Her kan du for eksempel strikke levkøy- eller lykkesauvotter, lille blomst, eller hva med strikka sløyfe?


Kort oppsummert så er det altså et stort spekter av plagg du kan strikke på enkel tråd, det kommer bare an på uttrykket og funksjonene du ønsker av strikken din. Jeg foreslår å lage en liten strikkeprøve med forskjellige pinner så kan du se på den og vurdere til forskjellige prosjekter.

Disse to heftene kan du bruke med capella gjennomgående: