Gratisoppskrift, Småstrikk, Tips

Garnvalg til sokker

I pinsehelga har jeg dratt frem et yndig lite par med sokker til mannen, strl 46 - jeg har nemlig bestemt meg for å strikke minst et par med sokker til hvert familiemedlem i år. Og helst flere til de to med små føtter - En grei målsetting tatt i betraktning av at jeg fullførte noe sånt som ett par i fjor. Men når jeg skal strikke ullsokker fra størrelse baby til stor mann, så er det ikke nødvendigvis det samme garnet på alle.

Sokkegarn er stort sett forsterket med nylon - fra 15 til 30 prosent. Det er så ikke det skal slites hull på så fort. Det er greit å skille på når garn er tilsatt syntetfiber for en funksjon, og når det er tilsatt syntet kun for å bli billig. I sokkegarn så er det tilsatt for funksjon - du bør nesten ha litt nylon medmindre du skal ha norgesmesterskap i sokkestopping. Jeg lover - sokkene er varme fordet.

Forsterkning finner du også utenom, det finnes eget forsterkningsgarn å holde sammen med garnet når du strikker tå og hæl. I gamle dager kunne man bruke hestetagl eller damehår for ekstra styrke, nå om dagen kan du også variere med en sytråd. For puristen finnes det også alternativer: Spælsau! Nå er vi langt inne på husflidernes område - men for eksempel i klassiske bunadsstrømper så kan det brukes det spælsau til forsterkning i tå og hæl. Du kan også strikke hele sokken i f.eks 4.tr spælsaugarn 
Selvsagt kan du velge å strikke uten forsterkning. Jo mer solid og traust garnet er jo mer tåler det jo. Forslag på garn uten forsterkningsbehov er for eksempel 2.tr gammelserie

Den danske garnbutikken onion.dk fører et helnaturlig sortiment, jeg dør etter å prøve neslesokkegarnet deres! Hvor gøy er ikke det! Den dagen jeg orker å strikke voksenstrømper på pinne 3 altså.

Det teiteste er at jeg har brukt HERRESOKKER til demonstrasjon på magic loop - så jeg må egentlig strikke to par til ham i år - eller to halve i år og to halve neste år da. De har ligget halvannet år med en hæl ferdig..

Det teiteste er at jeg har brukt HERRESOKKER til demonstrasjon på magic loop - så jeg må egentlig strikke to par til ham i år - eller to halve i år og to halve neste år da. De har ligget halvannet år med en hæl ferdig..

Til mannen velger jeg alltid traust sokkegarn på rundt p 3,5 - Ull og nylon og gjerne fast spunnet  - det er ren erfaring: Det subbes høl i tå og hæl før sesongen er over om ikke. Hadde det vært mulig hadde jeg valgt forsterka med ståltråd!
Gode alternativer er Sandnes Perfekt og Tresko, Hifa FjellFjord og Bonde, PT tasseladd og PT5

Til toåringen (med 27 i skostrl! Pappas gutt anyone?). Han er litt pirkete på kløing, og vi bruker gjerne ullsokker rett på huden for mest varmeeffekt. Han trenger definitivt forsterkning på sokkene, og i fjor strikket jeg et par i Sterk fra DSA til ham, kløfritt, men det tovet seg litt fort oppi våte barnehagesko, og vi hadde en halv sesong med rød alpakkalo mellom tærne.
Siden jeg har bortskjemte barn (selv om de ikke vet det selv) så bestilte jeg håndfarget garn med 80% merinoull og 20% nylon fra knit_o_rama og strikket sokker til ham i dette - ingen klager på kløing, og siden det var 100g har jeg mer enn nok igjen til et par til lillesøster når hun begynner å gå. Jeg har også planer om et tynnere par i sisu  fra Sandnesgarn, det kjennes endel glattere mot huden og sandnes promoterer det ikke i hovedsak som sokkegarn, selv med 20% nylon, så jeg håper det passerer kløtesten.

Til babyen på 4 måneder, så tenkte jeg først å teste ministerk men innså at alpakka og små tåspisende babyer kanskje ikke er det beste, og nylonen er helt bortkasta på ei tulle som ennå ikke går. Og så er ikke behovet for kløfritt så stort siden hun stort sett har strømpebukser under. Jeg planlegger derfor et par med gode sokker i rester av Pure Wool eller finull, litt løst strikket siden det gir en veldig god, regulert varme. Hun er dessuten innmari gira på å krabbe seg fremover, så jeg tror det er lurt å strikke sokker som har litt motstand, heller enn noen som er altfor glatte.
Til neste vinter (ca 8-14 mnd alder) tenker jeg hun kan få tynnsokker som passer bedre oppi sko, garnkurven inneholder noen nøster med Yaku som er helt fantastiske i fargen, eventuelt noen i babyull, eller kanskje prøve sisu eller ministerk hvis hun er en vandrer.  - Kort sagt så går egentlig det meste til småtasser under to, bare pass på spiseligheten på sokkene til de minste.

Til meg selv - hvis jeg kommer så langt! Jeg nekter å strikke voksensokker på mindre enn pinne 3,5, og de sokkene brukes stort sett på hytta. Jeg vil ha slitesterke nok sokker, som er varme selv om de er våte, så det blir nok ull med nylon ihvertfall.
Jeg har en haug med single PT5 etter et sokkestoppeprosjekt i påsken, som kan bli et ok stripete par, og noen 150 g tweednøster som egentlig skulle bli barnehagebukser, ellers må jeg innrømme at jeg er litt på utkikk etter noe håndfarget DK sokkegarn med ca 80% ull og forsterkning. Helst noe jeg aldri har prøvd før, så kom gjerne med tips!

Oppskrifter Jeg er veldig tilhenger av de helt enkle labbene/lestene/raggsokkene. Sandnes' sokkegarn har oppskrifter på innsiden av bandereolen, og her ligger det en gratisoppskrift på sokker til barn og voksne, og jeg endrer bare disse etter mine behov. Riktignok ganske mye siden jeg strikker magic loop, german short rows-hæl, og bor med bigfoot og sønnen hans. 
Honningsokkene til toåringen blir det oppskrift på til høsten ;)