Tips

Montering - Sy og klipp!

Jeg har en viss allergi mot vrangmasker, og enda mer mot flerfarget mønster på vranga. Jeg har testet teknikken med å strikke 'baklengs rett' eller venstrehendt-rett som det også fungerer som, og selv om det er ca tusen ganger bedre enn mønster på vranga (Hallo, bare det å skjønne hvilken tråd som er dominant er jo et mareritt!) Så er jeg helfrelst på å strikke rundt, og sy og klippe opp.

Omnomnomnom! Trykk her for monteringsveiledningen.

Omnomnomnom! Trykk her for monteringsveiledningen.

Den første gangen du skal sy og klippe er det superskummelt. For meg var det verste å skulle sy, for det er jeg skikkelig dårlig til, og var helt sikker på at maskina kom til å spise opp både ryggen og ermene i forsøket. Klippingen etterpå var bare barnematen i forhold.

Heldigvis kan du gjøre alt kjempesakte.

Da jeg jobbet med Oldefars kofte-oppskriften skrev jeg en liten monteringsveiledning, Den kan du laste ned ved å trykke på bildet av saksen over.

Sy og klippe går i hovedsak ut på at du har et klippefelt, på alt fra 3-6 masker, som er beregnet på å sy over, og så klippe i midten av sømmene.
Jeg legger alltid opp 5 klippemasker, som jeg strikker 2 vrang, 1 rett, 2 vrang, uansett hva oppskriften sier. Rett og slett fordi det er lettere å følge vrangfeltene med symaskina, og så popper rettmasken i midten så fint opp til slutt, så det er kjempelett å klippe rett. 

Jeg syr over med en rettsøm og en sikksakksøm på hver side, men fikk nylig tips om at to sikksakksømmer oppå hverandre ble mer elastisk - så neste gang skal det testes! 

Oldefars kofte ble skrevet uten knappestolper, kun med belegg for å skjule sårkanten. Dessuten valgte jeg å plukke opp alle maskene med en hel pinnestørrelse mindre enn hovedarbeidet (3 istedenfor 4) selv om det er vanligere å bruke en halv pinnestørrelse mindre og plukke opp 3/4 av maskene. 

Oldefars Kofte i tykk og god alpakka. Link til oppskriften ved å klikke på bildet.

Oldefars Kofte i tykk og god alpakka. Link til oppskriften ved å klikke på bildet.

Jeg har også forsøkt meg på å klippe uten sømmer!
 

Sånn strikker man forresten baklengsrett: