Forkorta Pinner

Kortrader, etter engelsk shortrows, vendinger eller forkortede pinner er en måte å sømløst legge ekstra stoff inn i et parti på et plagg. Ganske enkelt så strikker du frem og tilbake over et parti, uten å fullføre omgangen/pinnen.

Forkorta pinner kan brukes til å strikke forhøyning i nakken, eller forlenge genseren nederst for å unngå trekk i ryggen. Den barmfagre kan legge noen pinner over brystet for å unngå sprikende knappestolper, og det er nokså nødvendig bak på bukser for å sikre at de sitter riktig, siden flertallet fyller mer bak enn foran. Jeg har i tillegg lekt meg mye med å bruke det innenfor mønsterkonstruksjon. Mer om det senere.

Det finnes et antall forskjellige teknikker å strikke forkortede pinner med. Hvis du ganske enkelt snur og strikker tilbake vil det nemlig etterlates et lite hull, derfor bruker vi forskjellige snuteknikker.

Du kan i de fleste tilfeller bytte fritt mellom alle disse teknikkene, selv om en annen er beskrevet i oppskriften.

Forhøyning med german short rows. Når mulig bør snupunktene legges inn mot vrangbord/annen kant for å skjules utterligere (heller øverst i linningen på buksa enn midt på rompa f.eks) Derfor strikker du radene fra kort til langt etter en kant, og fra…

Forhøyning med german short rows. Når mulig bør snupunktene legges inn mot vrangbord/annen kant for å skjules utterligere (heller øverst i linningen på buksa enn midt på rompa f.eks) Derfor strikker du radene fra kort til langt etter en kant, og fra langt til kort før en kant.

German Short Rows - gsr

Min absolutte favoritt! Så enkel og grei, og så tett og fint!

Eksempel på en forhøyning med german short rows:

Tallene i parantes er kun eksempelvis – bruk tallene fra oppskriften du følger.

Strikk (6) masker rett. Snu arbeidet. Hold garnet mot deg. Sett første maske på venstre pinne, altså den siste som ble strikket, over på høyre. Legg garnet over høyre pinne og stram godt til, så du får en ’dobbeltmaske’ på høyre pinne. Strikk nå vrangt tilbake (11) masker. Snu som før, gjenta så mange ganger som oppskriften sier med (6) masker mer for hver gang. Når du skal strikke over ’dobbeltmaskene’ strikker du de som en vanlig 2 rett sammen eller 2 vrangt sammen avhengig av hvilken side du er på – de teller kun som én maske selv i dobbel tilstand.

Wrap&Turn - w&t
Svøp&Snu - s&s

Dette er den første snuteknikken jeg ble presentert for. Jeg satt som et spørsmålstegn og valgte å ikke følge instruksjonene i det hele tatt. Men så spurte jeg internett og da ble alt mye bedre.

Se teknikken beskrevet i tekst hos Pickles

Japanese short rows

Variasjon av w&t/s&s, ‘svøpen’ holdes av en maskemarkør istedenfor rundt en maske.

Sett masken løs over - m lo (som om den skulle strikkes vrang)

Hvis alt annet kjennes veldig intimiderende så kan du også velge å sette 1. maske etter hver gang du snur løs over uten å strikke den. Dette er ikke en perfekt metode og den gir et mer synlig resultat, men bedre enn å ikke gjøre noe. Dette var min løsning når w&t/s&s ikke ville samarbeide, og er derfor den jeg ofte beskriver i oppskrifter; for ikke å sette ut nyere strikkere altfor mye, og la mer erfarne strikkere bruke den teknikken de selv ønsker.

Mønsterkonstruksjon

Innledningsvis mumlet jeg om at jeg likte å legge inn kortrader i kostruksjonen av mønstre.
Første gangen jeg oppdaget at man kunne bruke kortrader på en hæl var jeg helfrelst!l.

Detalj fra hæl i gsr

Detalj fra hæl i gsr

Tynne Strikkesokker
Legg til i handlevogn
Ribbestrikka Strømpis
Legg til i handlevogn

Og hæler er egentlig ganske like som babyhoder..?

Derfor skapte jeg en gruppe med nærmest monteringsfrie baby/barneluer med helt super fasong.

Birkelue på pinnene! Legg merke til dobbelmaskene nedover vaieren.

Birkelue på pinnene! Legg merke til dobbelmaskene nedover vaieren.

Birkelue
Legg til i handlevogn
Baccalaolue
Legg til i handlevogn

Før det lekte jeg mye med å lage strikkedrakter som ikke trengtes å strikke i flere deler, men som kunne begynne eller avsluttes med en hel vrangbord, og deretter forme åpningen rundt bena ved hjelp av å strikke kortrader.

Linneadrakten legges opp med hele vrangborder nede, så strikkes det frem og tibake med en kombinasjon av fellinger og forkorta pinner, først bakstykket så forstykket.

Linneadrakten legges opp med hele vrangborder nede, så strikkes det frem og tibake med en kombinasjon av fellinger og forkorta pinner, først bakstykket så forstykket.

Sofiedrakt
Legg til i handlevogn
Fridadrakt
Legg til i handlevogn
Embladrakt
Legg til i handlevogn

-Tina