Vaskeanvisning


Hvordan vaske ull

Ull/Alpakka
Ubehandlet ull inneholder lanolin og alpakka inneholder svovel. Dette gjør at de er naturlig selvrensende og trenger ikke vaskes hvis ikke det er flekker på plagget. Ta det heller med ut på verandaen og gi det litt luft!

Når uhellet er ute og du har helt hele kaffekoppen i fanget og må vaske, kan du velge å vaske enten for hånd eller i maskinen på ullprogram. Bruk vaskemiddel beregnet for ull, og veldig lite tøy i maskinen. Sentrifuger på maks effekt så vannet går ut av plagget og det ikke mister fasongen. Når du tørker plagget kan det henges opp hvis det ikke er så tungt, ellers bør det liggetørke.

Hvis strikkeplagg ligger i bløt kan du risikere fargesmitte.
Eddik i første skyllevann kan hjelpe for å binde fargen og fjerner også lukt.

Hvordan vaske alpakka

Alpakka er egentlig hår, og kan vaskes med ullvaskemiddel, eller hårshampo.
Det blir slitt av for mye vasking og tover seg enda lettere enn vanlig saueull så begrens vaskingen så mye du kan. Stryk gjerne plagget lett med damp etter vask, så blir det blankt og pent.

Visste du at ull kan kokes? Sålenge du ikke rører plaggene før de er helt avkjølt igjen så er dette en fin måte å sterilisere de på.

Alle maskiner vasker forskjellig, så test din maskin grundig. Begynn med de kjipe ullsokkene i bunnen av skuffen og jobb deg langsomt oppover til favoritt alpakkagenseren.

Ikke bruk tørketrommel eller tøymykner.
Ull krymper ved for mye bevegelse, kraftige temperatursvingninger, eller mye såpe.


Superwashull

Hvordan vaske superwash

Superwashull må vaskes i maskin, og mye oftere enn ubehandlet ull.
Superwasheffekten ødelegger nemlig ullas selvrensende egenskaper, den får lettere flekker og kan lukte.

Superwashull bør vaskes på 40 grader ullprogram med full sentrifuge. Den tåler også varmere og hardere vask, men dette tærer på superwashbehandlingen og plutselig så krymper plagget på et program det tidligere har tålt.

Ikke bruk tørketrommel eller tøymykner.

Superwash Merinoull

Vask alltid ull som ull. Selv superwashbehandlet merinoull. Men husk for all del sentrifugeringen!

Det er en kjent problematikk at merinoull plutselig vokser i vask, og blir 4-5-6 størrelser større enn før. Men ikke fortvil!
Tørk plagget liggende og dytt det litt sammen mens det tørker. Eller hvis du følger veldig veldig godt med kan du tørke det litt og litt i tørketrommelen. 


Bomull

Hvordan vaske strikk

Strikkeplagg i bomull vaskes med resten av bomullsvasken din, kluter og kroppsnære plagg på 60 grader, ellers holder det med 30-40 grader. Vask med ditt vanlige vaskemiddel.

Første gangen bomull vaskes må riktig temperatur holdes for å unngå fargeslipp.

 

 

 

 

 

Vaskekort
50.00