Favorittbarnetøy (sånt som kommer ferdig)

Sånn innimellom all ulla så har faktisk ungene andre klær også - og selv om jeg kan nada om mote (får akutt behov for å gå motstrøms - men følger nok strømmen mer enn jeg tror :P )
Så har jeg funnet noen barnetøymerker som jeg syns er helt supre. Her følger de, og med mine egne bilder hvor jeg bruker plaggene. Det er tildels gamle bilder jeg har så ikke beregn å finne nøyaktig samme modeller ;) Jeg skriver ikke så mye om hver - gå heller inn og se selv!

Prisnivået varierer litt, men jeg syns disse er innenfor for en normal lommebok- og en ekstra fin skjorte eller kjole i garderoben er jo stas! Og så er det ikke så lenge til jul, så kanskje det rett og slett er julegavetipset ;)

For ordens skyld er ikke innlegget sponset, hverken nå eller tidligere.

Minilin er et norsk merke fra Stavanger. Jeg la først merke til de fordi de hadde fine klær til gutta også! Alle klærne lages i lin og spesielt skjortene og seleshortsene syns jeg er superfine. Og de nye rustfargene er suverene. Vi har hatt 2xskjorter med biser og knepping foran, shorts, seleshorts, selebukse, kjole, skjerf og sløyfe.


Liilu er et tysk merke med løse plagg i bomullsmusselin, plaggene er løse og ukompliserte, os størrelsene holder lenge. Vi har hatt skjorte, kjole og krage.


Pierrot La Lune er et dansk merke som de fleste nok kjenner til. Leken sirkusstil og god kvalitet. Vi har hatt etpar skjorter derfra, muligens de mest nøytale de har ser jeg nå.


La petite alice.jpg

La Petite Alice fra Litauen har håndbroderte linprodukter. Vi har hatt kyser og en bluse. Kysene var nok tiltenkt barn med mer hår, så de opplevdes litt store og løse i nakken. Fordelen er at de passer et ekstra år.


Poudre organic er et fransk merke med fine bomullsplagg., vi har hatt bloomers, kragebluser og jakke.

Håper du fant noen tips til gøye klær! <3

Tina

Titt Inn på Rauma

Vi har akkurat kommet hjem fra tur til Rauma Ullvarefabrikk arrangert av Tittinn Garn
Det var så gøy å få være med på, tog fra Oslo tidlig ettermiddag søndag, 4 timers strikkende togtur til Dombås, bytte tog til Raumabanen og så en liten bussomvei som kjørte oss rundt mannen (vi tok ikke sjansen på 28 damer togende forbi, da hadde han falt fort da!) og rett til hotell Aak, som virkelig anbefales på det varmeste! Nydelig mat og deilig stemning.

Mandag busset vi oss til Rauma Ullvarefabrikk og tilbrakte like deler tid på omvisning og i fabrikkutsalget. Det var utrolig interessant å se produksjonen på Rauma etter å ha besøkt Hillesvåg: mange av maskinene var gjenkjennelige selv om de er modernisert og effektivisert, og skalaen er en litt annen.

En tur på fabrikken:

Selvfølgelig ble det garnfangst, men som mannen (han som har falt pladask for meg allerede) sa: Er det alt? Om det var ironisk er dog usikkert, men jeg var enig i at det var en smule blygt.

Jeg hadde siktet meg inn på 3trådsgarnet for det mistenker jeg at passer meg veldig godt, 22/10 norsk ull med litt ekstra tvinn? Ja takk.

The Garnfangst:

På vei til toget fikk vi en guidet omvisning rundt omkring Åndalsnes, opp til bommen på trollstigen som var vinterstengt, så var det bare å strikke seg hjem!

Litt fjell og bilder fra bussturen:

Takk for laget!

Garnbonanza på Bergen Strikkefestival

Hittil i år har jeg vært forholdsvis blyg på garnkjøpefronten - hode og garnskap har vært fullt og tiden for knapp til å få ordentlig god tid til å kikke på de forskjellige markedene - så nå kunne jeg ta den helt ut med god samvittighet (Og Veronikas eh, kanskje ikke velsignelse men ihvertfall aksept)

Strikk rosa i oktober

Oktober står på trappene og da er det tid for å fine frem det rosa strikketøyet!
Rosa er nemlig fargen til kampanjen mot brystkreft, så vi kan skape en bevissthet rundt dette når vi strikker med rosa og farger sosiale medier og strikketreff med rosa.

Jeg har tjuvstartet!

30 kroner av hvert rosa i oktober-hespe går til forskning på brystktreft

30 kroner av hvert rosa i oktober-hespe går til forskning på brystktreft

Line/@majastrikk har farget et herlig knallrosa garn med fargen rosa i oktober på basen sol lamull (100% norsk lammeull) - og jeg fikk lage oppskrift!

Så jeg har designet er deilig sett til damer med votter og lue med smockmønster, med en tråd lammeull og en tråd børstet mohair/silke.

Line/@Majastrikk måtte stå modell for eget garn

Line/@Majastrikk måtte stå modell for eget garn

Line har mistet både bestemor og tante til brystkreft og da hun startet med håndfarging var det ikke tvil om at hun ønsket å lage dette rosa i oktober garnet. Du kan kikke mer på garnet på hennes hjemmeside www.majastrikk.no - hvis du er nysgjerrig på prosjektet kan du også spørre henne der.

rosa i oktober

Settet har strikkefasthet 20m/10 cm i glattstrikk på pinne 3,5. Størrelsene er S/M og L på luen og en onesize dame på vottene. Deter godt forklart hvordan du skal måle til lengden så den passer din hånd, og smockmønsteret fungerer som en ribb som gjør at de passer de fleste hender.

Oppskriften kommer utelukkende i garnpakken i år, men du kan ta kontakt med Line hvis du vil ha en mindre pakke med bare garn til lue f.eks.

Vi er fortsatt på Bergen strikkefestival og skal igang med siste dagen på maarkedsplassen før vi kjører hjem i kveld, jeg gleder meg veldig til å vise garnbonanzaen jeg kommer hjem med! Bare legg igjen en kommentar i feltet under hvis du lurer på noe for det går fort i svingene om dagen og jeg husker ikke alt jeg skulle si ;)

Forresten så er den hvite fuskedusken med brune tupper immari fin til hvis du liker dusk på lua!

Fiberintroduksjon

Da jeg holdt fordrag på Bekkestua Bibliotek om Strikkefasthet tidligere i høst fikk jeg en bønn om jeg kunne lage en oversikt over hva de forskjellige garntypene er for noe. Og jeg setter så stor pris på sånne spørsmål! For klart jeg kan!

Det finnes utrolig mye å si om ethvert fiber, og det går selvfølgelig an å ta et dypdykk ned i hver eneste detalj av miljøvennlighet, egnethet, allergier og så videre. Men aller først, en liten fiberintroduksjon.

_DSC00661.jpg

Animalske Fibre:

Kommer fra pelsen/ulla/håret til et dyr. Eneste fibersorten som tover. Holder varmen godt, også om det blir vått. Egner seg godt til alt av vinter- og babytøy. Tåler vask dårlig, men er tildels selvrensende.

Ull – Fra sau. Holdbart, sterkt, stabil og spenstig. Egnet til det meste, kan klø. Tover lett.

Merino - Kommer fra sau spesielt avlet til ullproduksjon. Myk og kløfri. Kan sige i store plagg. Tover fint.

Alpakka – Et dyr i lamafamilien. Mykere og bløtere enn sau, kløfritt. Allergivennlig. Glatt garn, kan sige i store plagg. Tover.

Angora – Kommer fra kaniner. Pusete garn, loer mye, egnet til kanter og effekter.

Mohair – Kommer fra mohairgeita (kalles også angorageit). Blankt og glatt garn som ikke tover, brukes mye i blanding i gensere og gir lette og deilige plagg.

Børstet (pusete) garn av for eksempel alpakka og mohair vil svært ofte loe litt, dette er fordi fibrene ikke får nok hold når de i tillegg skal stå ut. Disse typene garn har ofte blandet inn noe syntet, silke ellr ull for å stabilisere de litt.

Superwash: En kjemisk behandling av ull for å tåle maskinvask bedre. Gjør også garnet mykere. Superwashbehandlede fibre tover ikke.

 
_DSC0009.JPG

Vegetabilske fibre:

Vegetabilske fibre er generelt mer slitesterke og allergivennlige enn animalske. De holder vann godt og varme dårlig. Egnet til sommertøy og interiør.

Bomull – Korte fibre, mykt, rimelig. Veldig sterkt i våt tilstand.

Silke – Lange fibre, stabilt garn, temperaturregulerende, glansfullt, eksklusivt, sterkt

Lin – Glansfullt, grovt, trekker til seg vann godt og tørker fort. Rustikt uttrykk.

Melk – Kjemisk fremstilt, temperaturregulerende, mykt. (uvanlig type)

_DSC00711.jpg

Kunstige/Syntetiske Fibre:

Kustige fibre er ofte mindre miljøvennlige, rimelige, holder dårlig på varme, brukes mye i billig tøy, sommertøy og møbelstoffer. Tar ikke til seg fuktighet og noen smelter ved høye temperaturer, er kløfrie og finnes ofte i et stort utvalg av farger. Garn i utlandet er ofte av syntetiske fibre.

Acryl – Mykt, allergivennlig, varmefølsomt og sterkt.

Polyamid/Nylon - slitesterkt, lett, lettstelt (kan vaskes i maskin og tørkes i trommel), og elastisk, som gjør det perfekt til å blande med andre fibre når man produserer slitesterkt garn, sokkegarn.

Polyester – vindtett og lett, brukes i sportstøy og fleece.

Viskose/Rayon - Regenerert cellullose (trær, bambus). Fibrene lar seg lett farge. Viskosetøy er mykt, behagelig og absorberende, klør ikke.

_DSC00891.jpg

Jeg har garantert glemt masse, og ikke snakket nok om akkurat det du lurer på - så bruk gjerne kommentarfeltet til tilleggsopplysninger og spørsmål og så videre.

Jo! Jeg er blitt nominert til topp 35 håndarbeidsblogg av Sparpedia. Jeg aner helt ærlig ikke hva dette handler om i det hele tatt, et reklamestunt eller noe? Men! Det er en superfin oversikt over gode håndarbeidsblogger og det er jo verdt å få med seg:

Banners  for  Topp  35  blogger  om  håndverk

Tynne Barnehagefavoritter

Så er det endelig her! Jeg har jobbet siden i sommer med dette lille heftet - men det er mange biter som skal på plass og begrenset med hvor fort man kan jobbe når det er sommerferie, og jeg insisterer på å strikke opp alle modellene mine minst en gang selv for å være sikker på at oppskriften er virkelig god å strikke etter, alt skal teststrikkes og heftet skal trykkes opp og forhandlerne skal få et par dagers forsprang.

Trykk på bildet for å laste ned en snikkikk!

Trykk på bildet for å laste ned en snikkikk!

Oppskriften finnes i trykket utgave, og i digital. I tillegg kan oppskriftene kjøpes enkeltvis digitalt både her på siden og på Ravelry. Trykket utgave sendes ut til forhandlere og vi oppfordrer gjerne til å ta turen innom din lokale garnbutikk og kikke der først!

Tynne Barnehagefavoritter PDF
kr 130,00
Legg til i handlevogn
Tynne barnehagefavoritter

Tynne barnehagefavoritter er et konsepthefte hvor alle oppskriftene har den samme strikkefastheten, i dette tilfellet 27 masker per 10 cm. Det vil si at du kan bruke samme garnet gjennom hele heftet, og jeg anbefaler ikke egentlig noe spesielt garn til de forskjellige modellene - bruk det som passer til din families hverdag! (se garninspirasjon med riktig strikkefasthet her)

Det er 7 oppskrifter og alle går fra litt under året og opp til 8 år.

Tynn Fridadress

Tynn Baccalaolue

Tynne Strikkesokker

Tynne Barnehagevotter

Tynn Ribbestrikka Bukse

Tynn Liten Lue

Tynn Løvetanngenser

Barnehagestrikk

I tillegg er det selvfølgelig litt smarte triks og tips i heftet, som du kan ta med deg videre til andre prosjekter. Oppskriftene er ensfarget men vi oppfordrer såklart til kreativitet og fargeglede og å bruke opp restene sine!

Tina har designet, strikket og tatt bildene.

Terese har hjulpet til med oppstrikk av ekstra modeller og veslefrøkna hennes er med som modell sammen med Tulla&Bolla.

Veronika har stilsikkert satt heftet og lest korrektur.

Håper dere liker dette like godt som oss!

Garnanmeldelse

Tidligere i uken oppfordret jeg i instastories til å sende inn garn dere ville vite mer om; og siden flere ytret ønske om at jeg skulle lagre svarene et sted er de samlet i en karusell her:

Jeg tok den enkle varianten og screenshottet alt.
Husk at dette er mine private erfaringer og meninger, og det som er riktig for meg er ikke nødvendigvis riktig for dere, og motsatt. Så ikke føl at du gjør noe feil om jeg ikke liker ditt favorittgarn - for det gjør du ikke! Det er helt sikkert det riktige for deg.

2 rettelser: Lett lòpi er 100m/50 g og Kauni er +/- 400 meter per 100 g, nøstene er rundt 150 g.

Strikkefasthetstips finner dere her

og her ligger det mer om strikkefasthet

Dessverre fikk jeg ikke lov til å dele samtalen jeg hadde med house of yarn med dere.

Lille Tullas Modellstrikkere

Jeg strikker alltid opp minst et plagg av mine egne oppskrifter for å være sikker på at de har de beste løsningene rent strikkemessig. Men av og til så får jeg strikket opp et plagg nummer to for eksempel i et anbefalt garn eller bare for å vise frem en annen farge. I Lille Tulla så var det 3 damer som hjalp meg å strikke ekstra modeller:

Victorias Strikkefasthet

Victorias Strikkefasthet

Med utgangspunkt i Victoriasettet fra Lille Tullas Strikkebok og logikken jeg brukte rundt garnvalgene der skal jeg forsøke å forklare strikkefasthet i struktur vs glattstrikk - og hvordan helt forskjellig garn kan ha samme strikkefasthet men forskjellig bruk. 
Du bør vite hvordan man lager en strikkeprøve og ha forstått helt grunnleggende strikkefasthet for å ha full nytte av innlegget.

Lille Tulla i Trykk

Lille Tulla i Trykk

Nå er endelig Lille Tulla gått i trykken! Jeg har jobbet som en gal siden desember for å bli ferdig, og idet jeg overtok permisjonen med tittelrolleinnehaveren selv i januar ble det ingen spøk å bli ferdig. Men nå! Nå kan vi glede oss til påsketider og ny bok

Baccalaobuffet

Som de fleste etterhvert har fått med seg så jobber jeg med en type balaclavalue for tiden, som jeg har kalt baccalaolua

Det litt pussige navnevalget har en helt logisk forklaring, som kommer om et øyeblikk, men først en takk til alle de (inkludert min beste venninne) som har forsøkt å redde meg fra å miste ansikt med et "psst! Bacalao er en fiskerett!"

En slags hals strikket på selunger

Siden jeg har begynt å selge Lykke strikkepinnesett så prøver jeg å teste alle størrelsene så godt jeg kan. Pinne 12 er største størrelse i settet, og trakk litt ekstra, mest fordi det føltes nærmest eksotisk - på grunn av størrelsen og fordi pinnene er nydelig grå og ganske forskjellige i fargen, så de minnet mest om små selunger heller enn strikkepinner.